18 apr. 2023

Hoste

HOSTE

 

Hoste kan være rigtig irriterende. Man er snotforkølet, næsen er rød og lommetørklæderne hober sig op i papirkurven. Det er helt almindeligt at hoste, når man er forkølet og den almindeligste årsag til at hoste er netop en forkølelse. Hosten kan godt vare ved i flere uger. Denne type hoste er ofte tør i begyndelsen og efter 1-2 uger, kan den skifte karakter og blive lidt mere løs, hvor man hoster slim op. Når man har hoste samtidig med en almindelig forkølelse og ikke føler sig specielt sløj eller meget forpustet, kan det stadig være fristende at gå ned på apoteket og købe hostemedicin. Men hostemedicin har så godt som ingen virkning ved forkølelse. Lægen er ofte også tilbageholdende med at udskrive medicin, som stopper hosten. Hvis der er slim, som skal op, er det nemlig vigtigt, at det kommer op, da man ellers er i større risiko for at få lungebetændelse.

Men hvis du har hoste og føler dig tiltagende sløj med feber, hoster mere gulligt eller grønligt opspyt, bliver forpustet eller får svært ved at trække vejret, får smerter når du trækker vejret eller hvis hosten varer ved i flere uger, bør du kontakte din læge.
Altså, hoste er helt normalt, når man er forkølet og hosten kan godt vare ved i flere uger. Hostemedicin hjælper stort set aldrig. Men hvis hosten varer ved i ugevis, eller du føler dig mere og mere sløj eller forpustet, så skal du kontakte din læge.

 

https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/infektioner/illustrationer/video/hoste/